DIXF setting up Excel as the data source format

This is a quick walk through setting up Excel to use as a data source format in DIXF. The setup is pretty easy however you may run into an installation problem and I’ve left that in the video so you can see how to work around it. The problem is a miss-match of versions of the SQL DTS services on what DIXF is expecting and what you have installed. So you will see an error message “Exception from HRESULT: 0xC0048021” when you try to preview the XLS as a source file in the processing group. Here is the walk through.

In my example I’m using the AX2012 R3 CU8 demo VM and it has SQL 2014 installed. If you search for the error message you will see it’s been noted a few times in different community posts. So while I’ve copied the same configuration below that I used in the video, you want to make sure you check the registry on the machine you are using to make sure the references match otherwise you’ll end up with the same error.

 

<PipelineComponentInfo_Multicast>

{33D831DE-5DCF-48F0-B431-4D327B9E785D}

</PipelineComponentInfo_Multicast>

<PipelineComponentInfo_ExcelSource>

{9F5C585F-2F02-4622-B273-F75D52419D4A}

</PipelineComponentInfo_ExcelSource>

<PipelineComponentInfo_ExcelDestination>

{90E2E609-1207-4CB0-A8CE-CC7B8CFE2510}

</PipelineComponentInfo_ExcelDestination>

 

 

Cheers

Lachlan

7 responses to “DIXF setting up Excel as the data source format

  1. thank you so much for this i have been battling with the implementation company, to get the DIXF set up its like banging my head against a brick wall. your instructions were clear and concise and very helpful.

    thanks again

    Like

  2. Hi, i’m having trouble when loading uploading a sample file (Excel), it does not auto populate on the “Sheet lookup” and also not listed when i click the dropdown button.

    I’m running AX 2012 R3 CU11
    Windows Server 2012 R2
    Office 32bit
    ACE 64bit (installed with /passive)

    Like

  3. Hi, It’s ok. i found the issue. The DIXF service component is installed on another server where ACE is not installed. I installed ACE and it worked. Thanks.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s